Open – mitä, missä ja milloin tapahtuu Kokosimme tärkeimmät tiedot vuoden upeimmasta tapahtumasta.

Huomenna se jälleen alkaa, koko vuoden odotetuin yhteinen ponnistus: CrossFit Open.

Jotta rypistyksen kulusta ja käänteistä olisi mahdollisimman helppo pysyä kärryillä, kokosimme tähän artikkeliin olennaiset tiedot Openista. Artikkelia täydennetään sitä mukaa, kun lajeja julkistetaan tai Openissa tapahtuu muita käänteitä.

Milloin: 22.2.–26.3.

Missä: Kaikkialla, helpoimmin affiliate-salilla tuomarin edessä.

Mitä: Viisi wodia, joista yksi julkaistaan joka viikko Suomen aikaa torstain ja perjantain välisenä yönä. Suoritusaikaa on Suomessa maanantain ja tiistain väliseen yöhön.

Miksi: Syitä löytyy lukuisia, ja koska niitä on jo käsitelty useammassakin kanavassa, suosittelemme vilkaisemaan esimerkiksi BoxiMedian viime vuoden artikkelin aiheesta ja CrossFitGamesin sivun.

Miten: Ensimmäinen askel on rekisteröityminen, jonka voit tehdä täällä. Jokaisessa wodissa voi valita joko rx- tai skaalatun version. Viime vuonna noin 235 000 urheilijasta (jotka tekivät kaikki viisi wodia) 58 % suoritti ne kaikki rx-versioina. Noin 12 % teki kaikki skaalattuina ja loput tekivät sekä rx- että skaalattuja versioita. Lue lisää viime vuoden tilastoja täältä.

Wodprepin blogissa on vertailtu liikkeitä, jotka ovat esiintyneet Openissa eri vuosina. Mikäli siis haluaa tehdä vielä viime hetken valmistautumisen, kannattaa satsata toes-to-bareihin, tuplahyppyihin, chest-to-bar-leuanvetoon, wall balleihin, muscle-upeihin, tempaukseen ja thrusteriin. Nämä liikkeet ovat olleet mukana joka vuosi. Koko artikkelin löydät täältä.

18.1

Games-pomo Dave Castro on jo härnännyt osallistujia vihjekuvalla, jossa ei tavalliseen tapaan ole juurikaan mitään tolkkua. Arvailu on silti hauskaa, vaikka monet uskovat, että Castro julkaisee mitä sattuu -kuvia vain kiusan vuoksi.

 

#18point1

Henkilön Dave Castro (@thedavecastro) jakama julkaisu

Luovin arvaus on kenties BoxRoxin artikkelissa esiin nostettu veikkaus, jonka mukaan kuvan patsas pitelee solisluutaan, jonka toistuvat rinnallevedot ovat tuhonneet. Jotkut ovat veikanneet, että  kuvassa on munkki Franciscus Assisilainen, mikä viittaisi 18.1:n olevan legendaarinen benchmark-wod Fran –  jossain muodossa.

18.1 julkistettiin 22. helmikuuta Morumbi-stadionilla Sao Paulossa, Brasiliassa. Wodin suorittivat vuoden 2013 Games-voittaja Samantha Briggs ja viime Gamesissa seitsemänneksi sijoittunut Kristin Holte. Loppuunmyydyssä tapahtumassa oli mukana myös paikallisia urheilijoita.

WOD

20 min AMRAP

8 toes-to-bars
10 rinnalleveto-työntöä riipusta käsipainolla (hang clean ja jerks 5+5)
14/12-cal. soutu

Paino: Miehet 50 lb/ naiset 35 lb = 22,5kg/15kg

Pohjat julkistuksessa teki Samantha Briggs, jonka tulos oli 409 toistoa. Kristin Holte teki 379.

Vinkit lajiin (by CrossFit Games):
– Jos jotain liikesarjaa kannattaa pätkiä, se on toes-to-bar. Ykköset voivat jopa säästää aikaa.
– Soudussa pyri lepuuttamaan yläkroppaa, joka tekee töitä muissa liikkeissä. Jalat kunnolla töihin.
– Älä pidä paussia ennen soutua. Mieluummin souda hitaasti ja ”lepää”, silloinkin toistoja (kaloreita) tulee.

Muuta:
– 18.1 on erityisen kuluttava forkuille, sillä se on pitkä ja siinä on paljon puristusta.
– Käsipainoliike on todennäköisesti uusi tai ainakin vähän harjoiteltu. Se kannattaa opetella ennen suoritusta.
– Huomioi lämmittelyssä erityisesti olkapäät.
– Sido kädet. Repeytyneet kämmenet vaikuttavat myös seuraaviin viikkoihin.

 

Vielä vahvistamattomien tietojen mukaan (tilanne 27.2.)  naisten ykkönen maailmassa olisi Samanth Briggs, joka paransi toisella yrityksellään ensimmäisen suorituksensa toistomäärää 452:een. Miesten ykkönen on tanskalainen Nicolai Duus (487 toistoa), joka ei ole suurelle yleisölle tuttu. Hän sijoittui viime vuoden Openissa Euroopassa sijalle 45.

 

18.2

Kakkoswod julkistettiin 1.3. CrossFit R.A.W.:ssa  Pennsylvanian Gibsoniassa. Sen suorittivat viime Gamesin kolmonen ja nelonen, Patick Vellner ja Noah Olsen.

 

WOD

Aikaa vastaan

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 
Käsipaino-kyykyt
Bar-facing burpeet

Miehet 22,5 kg käsipainot, naiset 15 kg kp
Jonka jälkeen

18.2a: Maksimitoisto rinnallevedossa.

Aikaraja 12 minuuttia.

Jos urheilijoiden tulos 18.2a:ssa on sama paino, ensimmäisen osan aika ratkaisee, kumpi sijoittuu korkeammalle tuloslistalla (tiebreaker).

Vinkit lajin suorittamiseen:
– Keskity lämmittelyssä rinnallevetoon.
– Älä polta itseäsi aivan loppuun ensimmäisessä osassa. Ensimmäinen rinnalleveto pitäisi pystyä tekemään minuutin sisällä ensimmäisen osan viimeisestä toistosta.
– Valitse varma avauspaino ensimmäiseen nostoon. Sama paino tuntuu huomattavasti raskaammalta ykkösosan jälkeen kuin lämmittelyssä.

Olsen oli ykkösosan nopeampi (4,05), kun Vellnerillä meni 12 sekuntia kauemmin. Toisessa osassa Vellner suoriutui paremmin. Hän nosti 325 paunaa (147,5 kiloa), kun Olsenin tulos oli 311 paunaa (141 kiloa).

18.2:n suoritti miehistä nopeiten Colten Mertens (3,39), jolla ei ole mainittavampia tilastomerkintöjä lajissa. Hänen sijoituksensa 18.2a:ssa oli  3627:s. Naisten ykkönen oli Ashleigh Corby (3,50), joka hänkään ei ole kisannut korkealla tasolla. 18.2a:n sijoitus painui hänelläkin 1500:n paikkeille.

18.2a:ssa eniten miehistä rautaa nosti Ioannis Papadopoulos tuloksellaan 182 kiloa (402 paunaa). Naisten ykkönen oli Luana Soares, jonka tulos oli 129 kg (285 paunaa). Kummankaan meriittilistalta ei löydy viime vuosien Open-tuloksia kummempaa.

Miesten kokonaiskisan kärkeen sen sijaan nousi tuttu nimi, kaksinkertainen Games-voittaja Mat Fraser. Hän sijoituksensa julkistetuissa lajeissa ovat 4., 53. ja 21:s. Naisten kärjessä oli aluksi niin ikään tuttu urheilija Cassidy Lance-McWherter, joka oli Gamesissa vuosina 2013–2015 sekä viime vuonna, jolloin sijoitus oli 12:s. Hänen sijalukunsa tämän vuoden openissa ovat 87., 7. ja 52:s. Tuloslista kuitenkin muuttui, ja kärkeen siirtyi kolminkertainen regionaaliurheilija, kanadalainen Carolyne Prevost. Naisten ero on yksi piste.

Suomen listalla naisten ykkönen on Sanna Venäläinen ennen Anette Niemistä, joka on kuitenkin Pohjois-Euroopan listalla kuusi sijaa edellä (20.). Koko maailman listalla Venäläinen on 11 sijaa edempänä (208.).

Miehissä kärjessä on kolmikko Ludvig Hahnsson, Matti Knaapi ja Henrik Haapalainen. Pohjois-Euroopassa heidän sijoituksensa ovat 93., 118. ja 150:s. (tilanne 6. maaliskuuta)

 

Tilastojen mukaan 92,3 % rekisteröityneistä urheilijoista suoritti viime vuonna 17.1:n. Määrä putosi noin neljällä prosenttiyksiköllä joka viikko.

Castrolla on ollut tapana toistaa sama tai samantyylinen wod eri vuosina. Viime vuoden 17.4 oli edellisen vuoden 16.4. Jos uskoo saman tapahtuvan myös tänä vuonna, viime vuoden Open-wodit voi käydä tsekkaamassa täältä.

18.3

Kolmannen viikon wod julkaistiin 8.3. Skyline CrossFitin salilla Houstonissa, Texasissa. Tekijämiehinä olivat mukana Master-sarjaansa dominoineet Kyle Kasperbauer, 35, ja Neal Maddox, 40. Kasperbauerin tulos oli 693 ja Maddoxin 720.

WOD

2 kierrosta aikaa vastaan:
100 tuplanaruhyppyä
20 valakyykkyä
100 tuplanaruhyppyä
12  muscle-up renkailla
100 tuplanaruhyppyä
20 käsipainotempausta
100 tuplanaruhyppyä
12 muscle-up tangolla

Miehet: Valakyykky 52 kg, käsipainotempaus 22,5 kg
Naiset: Valakyykky 36 kg, kp-tempaus 15 kg

Aikaraja 14 min.

Viimein torstaina 15.3. leaderboard oli siivottu järkevään muotoon. Naisten ykkönen oli viime vuoden Games-voittaja Tia-Clair Toomey, joka teki 918 toistoa ja miesten Dakota Rager, joka selvitti koko lajin aikaan 13.25.

Miesten kokonaiskisan kärjessä on edelleen Mathew Fraser ja naisissa Kara Saunders (ent. Webb).

Suomalaisista lähimpänä Games-paikkaa on Anette Nieminen, joka on Pohjois-Euroopan 21:s. Sanna Venäläinen on 23:s. Suomen listalla heidän sijoituksensa ovat toisin päin. Suomen miehistä kärjessä on Ludvig Hahnsson. Emilia Leppänen on Afrikan ja Lähi-Idän tulosluettelossa kolmantena.

18.4

Yli puolenvälin ollaan, ja neljäs wod julkistettiinn 15.3. CrossFit Furyssa, Arizonassa. Treenin hikoilivat läpi Gamesin vitonen ja kutonen eli  Björgvin Karl Gudmundsson ja Scott Panchik.

Loppuajat: Panchik 7.12 ja Gudmundsson 8.05.

21–15–9
Maastaveto 102/70 kg
HSPU

21 Maastaveto 143/93 kg
15,2 m Käsilläkävely
15 Maastaveto 143/93 kg
15,2 m Käsilläkävely
9 Maastaveto 143/93 kg
15,2 m Käsilläkävely

Aikaraja 9 min.

Naisten ykkönen oli kolminkertainen Games-urheilija Carol-Ann Reason-Thibault, joka oli maailman ainoa alle kuuden minuutin päässyt nainen (5.58). Miesten paras oli 36-vuotias Michael Laverriere, joka peittosi toiseksi tulleen Josh Bridgesin 16 sekunnilla. Hänen loppuaikansa oli 7.29.

Anette Nieminen oli ainoa, joka pääsi Suomessa alle yhdeksän minuutin aikarajan. Hänen loppuaikansa oli 8.39, millä noustiin myös Pohjois-Euroopan listalla. Niemisellä onkin erinomaiset mahdollisuudet päästä regionaliin. Myös lajin kakkonen, Sanna Venäläinen on lähellä regionaalipaikkaa.

Miehistä parhaan tuloksen teki Henrik Haapalainen, 154 toistoa.

18.5

Ennen viimeistä lajia nähtiin yllättävän käänne, kun Dave Castro ilmoitti crossfit-yhteisön saavan päättää viimeisen lajin. Vaihtoehtoja oli kolme. Ne julkistettiin kaksi tuntia ennen lajin suorittamista, ja kuka tahansa saattoi äänestää kommentoimalla livelähetykseen.

Julkistus tehtiin CrossFit Reykjavikissa Islannissa, ja wodin tekivät ensimmäisinä kolme kovaa islantilaista: Annie Thorisdottir, Katrin Tanja Davidsdottir ja Sara Sigmundsdottir.

Voittajalajiksi selviytyi 11.6 eli

Amrap  7 min.
3 thrusteria
3 rinta tankoon -leuanvetoa
6 thrusteria 45/29 kg
6 rinta tankoon -leuanvetoa
9 thrusteria
9rinta tankoon -leuanvetoa
12 thrusteria
12 rinta tankoon -leuanvetoa
15 thrusteria
15 rinta tankoon -leuanvetoa
18 thrusteria
18 rinta tankoon -leuanvetoa

Jos aikaa on jäljellä 21–21, 24–24 jne.

Nopein kolmesta islantilaisesta oli tiukassa kisassa Annie Thorisdottir. Hän teki 178 toistoa, Davidsdottir 176 ja Sigmundsdottir 171.

CrossFit Gamesilla on myös oma appi. Lisätietoa siitä löytyy täältä.

Mainospaikka

Tarjoamme palveluitamme evästeiden avulla. Lue lisää

Käytämme BoxiMedian verkkosivuilla evästeitä parantaaksemme kävijöiden käyttökokemusta sekä viestinnän kohdentamista varten. Käytämme evästeitä myös tilastollisiin tarkoituksiin sekä mittaamaan verkkosivujen liikennettä. Kerättävät tiedot ovat anonyymejä eivätkä sisällä mitään henkilökohtaisia tietoja käyttäjästä kuten nimeä tai sähköpostiosoitetta.

Sulje